SKŁADNIKI NA 12 SZT
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 60 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek ( u mnie 3 szt)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.
W jednej misie wymieszać razem suche składniki: mąkę, cukier brązowy i biały, proszek do pieczenia i imbir.
W drugiej wymieszać składniki mokre: olej, jajka, miód i śmietanę. Wsypać składniki suche i wymieszać, tylko do połączenia. Wsypać gruszki i ponownie wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i ponakładać ciasto (używam do tego gałkownicy, jest wtedy równo podzielone).
Piec w temperaturze 200 C przez 20-25 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Samczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz