piątek, 31 października 2014

JESIENNE MUFFINY Z GRUSZKĄ I IMBIREM


Przepis dla każdego. Prosty, przyjemny i pewny.Nie wymaga mikserów i innych ciężkich sprzętów, wystarczy pół godziny i pyszne muffiny gotowe. Poza tym walory smakowe wyśmienite. Muffiny są wilgotne, mięsiste i pachnące gruszką. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI NA  12 SZT
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru 
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek ( u mnie 3 szt) 


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Gruszki obrać i pokroić w kostkę.

W jednej misie wymieszać razem suche składniki: mąkę, cukier brązowy i biały, proszek do pieczenia i imbir.

W drugiej wymieszać składniki mokre: olej, jajka, miód i śmietanę. Wsypać składniki suche i wymieszać, tylko do połączenia. Wsypać gruszki i ponownie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami  i ponakładać ciasto (używam do tego gałkownicy, jest wtedy równo podzielone).

Piec w temperaturze 200 C przez 20-25 min, do tak zwanego suchego patyczka.

Samczego!