czwartek, 9 października 2014

BABECZKI Z KREMEM JAGODOWYM

Doskonałe babeczki waniliowe. Łatwe i szybkie do zrobienia. Stanowią wspaniałą bazę, jeżeli zamierzam je zdobić tak jak tu lub tylko podawać z kremem. Zawsze wychodzą, zawsze smakują, za szybko znikają :)


SKŁADNIKI NA BABECZKI 12 szt


  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszki do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii ( 2 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło na białą i puszystą masę, następnie dodać cukier i cały czas ucierając.
Jajka wbijać pojedynczo i miksować do czasu aż składniki się połączą.

Mąkę z proszkiem przesiać i połączyć z maślaną masą za pomocą łyżki. Dodać mleko.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Ciasto podzielić między papilotki 
(żeby równo odmierzyć ciasto używam gałkownicy do lodów, jest jego dokładnie na 12 gałek) i wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25 min.
Sprawdzić metodą suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.


SKŁADNIKI NA KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 2 garści jagód lub borówek amerykańskich

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, uważać żeby nie zrobić z niej masła :).
Następnie zwolnić obroty na minimum i po łyżce dodawać serek i schłodzoną czekoladę. 

Jagody zmiksować blenderem, żeby nie było skórek i dodać do masy serowej.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wystudzone babeczki. 
Ozdobić babeczki jagodami.