Doskonałe babeczki waniliowe. Łatwe i szybkie do zrobienia. Stanowią wspaniałą bazę, jeżeli zamierzam je zdobić tak jak tu lub tylko podawać z kremem. Zawsze wychodzą, zawsze smakują, za szybko znikają :) |
SKŁADNIKI NA BABECZKI 12 szt
- 130 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszki do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii ( 2 łyżeczki)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło na białą i puszystą masę, następnie dodać cukier i cały czas ucierając.
Jajka wbijać pojedynczo i miksować do czasu aż składniki się połączą.
Mąkę z proszkiem przesiać i połączyć z maślaną masą za pomocą łyżki. Dodać mleko.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić między papilotki
(żeby równo odmierzyć ciasto używam gałkownicy do lodów, jest jego dokładnie na 12 gałek) i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25 min.
Sprawdzić metodą suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- 2 garści jagód lub borówek amerykańskich
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, uważać żeby nie zrobić z niej masła :).
Następnie zwolnić obroty na minimum i po łyżce dodawać serek i schłodzoną czekoladę.
Jagody zmiksować blenderem, żeby nie było skórek i dodać do masy serowej.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wystudzone babeczki.
Ozdobić babeczki jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz