poniedziałek, 27 października 2014

NEW YORK CHEESECAKE CZYLI SERNIK NOWOJORSKI

To zdecydowanie najsmaczniejszy sernik jaki jadłam. Spełnia wszystkie kryteria niesamowitego sernika. Jest aksamitny, kremowy, subtelny w smaku,zawsze się udaje i mało kłopotliwy w przygotowaniu.  A cytrynowy aromat i woń wanilii nadaje mu charakteru.
Polecam zrobienie go każdemu sero- łasuchowi :)








SKŁADNIKI NA SPÓD

  • 170 g herbatników digestive
  • 90 g masła 


Masło roztopić i przestudzić. Ciastka zmielić w blenderze lub rozgnieść wałkiem, następnie dodać roztopione masło i wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową mocno dociskając. Tortownicę  włożyć do lodówki na 30 min.

Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę należy zawinąć kilkukrotnie folią aluminiową tak jak tu

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 1 kg sera kremowego ( użyłam serka "Mój ulubiony" )
  • 250 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • skórka z startej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier waniliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera (nie za długo, tylko do połączenia się ) żeby nie napowietrzyć masy serowej.
Wylać na schłodzony spód i wyrównać łopatką.

Do naczynia żaroodpornego wlać wrzątek i wstawić do niego sernik, tak żeby był zanurzony do 1/2 wysokości tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 180 C.
Wstawić formę z sernikiem i piec przez 45 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 30 min. Po tym czasie  sernik powinien być gotowy. Ciasto powinno być ścięte i sprężyste. Najlepiej sprawdzić delikatnie opuszkiem palca, dotykając środek sernika.

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak studzić przez  1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, następnie włożyć na min. 6 godzin do lodówki, lub najlepiej na całą noc.
Żeby sernik po upieczeniu był na wierzchu biały, przykryłam górę tortownicy folią aluminiową.