SKŁADNIKI NA SPÓD
- 170 g herbatników digestive
- 90 g masła
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę ciasteczkową mocno dociskając. Tortownicę włożyć do lodówki na 30 min.
Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę należy zawinąć kilkukrotnie folią aluminiową tak jak tu
- 1 kg sera kremowego ( użyłam serka "Mój ulubiony" )
- 250 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- skórka z startej cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier waniliowy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera (nie za długo, tylko do połączenia się ) żeby nie napowietrzyć masy serowej.
Wylać na schłodzony spód i wyrównać łopatką.
Do naczynia żaroodpornego wlać wrzątek i wstawić do niego sernik, tak żeby był zanurzony do 1/2 wysokości tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Wstawić formę z sernikiem i piec przez 45 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 30 min. Po tym czasie sernik powinien być gotowy. Ciasto powinno być ścięte i sprężyste. Najlepiej sprawdzić delikatnie opuszkiem palca, dotykając środek sernika.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak studzić przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, następnie włożyć na min. 6 godzin do lodówki, lub najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz