poniedziałek, 13 października 2014

TARTA CZEKOLADOWO- MALINOWA Z MIĘTĄ

Czekolada , maliny , mięta...ummm można chcieć  czegoś więcej?
Tak! Połączyć je razem i podać w cudownie orzeźwiającej, lekko kwaśnej i mocno czekoladowej tacie.
Przyznam , że za pierwszym razem mi nie wyszła, to znaczy nie nadawała się do prezentacji, bo wyszła wspaniała, nie pozostały po niej nawet okruszki. :)

Przepis pochodzi z książki  Michel Roux "Ciasta pikantne i słodkie"


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO 


  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 2 średnie jajka

Ciasto kruche idealne,  ( innego już nie zrobię) chociaż według mnie w lodówce powinno chłodzić się przez całą noc, wtedy lepiej się z nim pracuje.
I jeszcze jedno, ciasta jest zdecydowanie za dużo. Pozostałą cześć można przechowywać w lodówce przez 7 dni lub 3 miesiące w zamrażalniku



Na blacie usypać kopczyk z mąki i rozrobić pośrodku wgłębienie. 

Włożyć tam masło,cukier puder i sól, następnie te składniki połączyć palcami. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Kiedy składniki się połączą zagnieść ciasto z 4 -5 razy, żeby było gładkie.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. 

Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.

Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 min.
Usunąć papier do pieczenia wraz z obciążeniem, dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.


MALINY 
Maliny poprzecinać na połówki i połączyć z garścią posiekanej mięty.

CZEKOLADA
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g  mlecznej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła

Śmietanę wlać do rondla z grubym dnem i zagotować na małym ogniu z cukrem pudrem.
Zając z ognia i wymieszać z pokruszoną czekoladą, na koniec dodając masło.
Odstawić do przestygnięcia.

Na ostudzone ciasto rozłożyć maliny wymieszane z miętą, następnie wylać letnią czekoladę i wstawić do lodówki na  ok.3 godziny.