SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- mała szczypta soli
- 2 średnie jajka
Ciasto kruche idealne, ( innego już nie zrobię) chociaż według mnie w lodówce powinno chłodzić się przez całą noc, wtedy lepiej się z nim pracuje.
I jeszcze jedno, ciasta jest zdecydowanie za dużo. Pozostałą cześć można przechowywać w lodówce przez 7 dni lub 3 miesiące w zamrażalniku
Na blacie usypać kopczyk z mąki i rozrobić pośrodku wgłębienie.
Włożyć tam masło,cukier puder i sól, następnie te składniki połączyć palcami. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Kiedy składniki się połączą zagnieść ciasto z 4 -5 razy, żeby było gładkie.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać ryż lub fasolę w celu obciążenia ciasta.
Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 20 min.
Usunąć papier do pieczenia wraz z obciążeniem, dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
MALINY
Maliny poprzecinać na połówki i połączyć z garścią posiekanej mięty.
CZEKOLADA
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
Śmietanę wlać do rondla z grubym dnem i zagotować na małym ogniu z cukrem pudrem.
Zając z ognia i wymieszać z pokruszoną czekoladą, na koniec dodając masło.
Odstawić do przestygnięcia.
Na ostudzone ciasto rozłożyć maliny wymieszane z miętą, następnie wylać letnią czekoladę i wstawić do lodówki na ok.3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz