- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 180 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
OWOCE
Umyć i osuszyć, następnie odciąć szypułki i pokroić w grube plastry
KREM
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- Cukier puder wg uznania ( użyłam 2 łyżeczek)
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i ugnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Foremki do tarteletek (5 szt o średnicy 8 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 3 mm. grubości i wyłożyć nim foremki. Powykuwać widelcem i z chłodzić w lodówce przez 30 min.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec z obciążeniem przez 20 min (na ciasto położyłam papier do pieczenia i wysypałam ryż) po tym czasie wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.
Na przestudzone ciasto nałożyć krem i poukładać plastry fig.
Ponownie wsadzić do piekarnianka zapiekać jeszcze przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz