poniedziałek, 20 października 2014

TARTA SIÓSTR TATIN


 Ten słynny deser powstał przez ...roztargnienie.Jedna z sióstr Tatin, właścicielka restauracji, pewnego dnia przygotowywała swój popisowy deser – tartę jabłkową na kruchym cieście. Jabłka pokroiła posypała cukrem oraz wiórkami masła i wstawiła do pieca. W restauracji panował duży ruch, klienci tłoczyli się i i w ogólnym zamieszaniu Stéphanie zapomniała o cieście i zaczęła zapiekać w formie same jabłka, uświadomiła to sobie kiedy karmelowa woń zaczęła rozchodzić się kuchni. Starając się naprawić błąd, w ostatnim momencie przykryła je ciastem i w ten sposób upiekła tartę „do góry nogami”Efekt był zachwycający: kruchutki spód, zapieczone jabłka i spływający z nich karmelowy sos.

Prosta w wykonaniu, jesienna tarta u mnie z gruszkami,  powinna zagościć na Waszych stołach









SKŁADNIKI

  • 4-5 gruszek
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • ciasto francuskie

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dość grube plastry.

Na patelni z grubym dnem, na malej mocy palnika rozpuścić cukier, mieszając od czasu do czasu. 
Kiedy cukier się rozpuści zwiększyć moc planika i chwilę go karmelizować, aby osiągną złoto brązowy kolor.

Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać.
Na patelni gęsto poukładać pokrojone gruszki, tak aby nie było wolnych przestrzeni.

Patelnie ponownie postawić na palnik i na małej mocy przez ok 5-7 min smażyć gruszki. Nie ma potrzeby obracania owoców.

Wyłączyć i odstawić do ostygnięcia.


Ciasto francuskie rozłożyć na ostudzone gruszki  (ponieważ nie posiadam żeliwnej patelni, gruszki przełożyłam do foremki na tarty) i delikatnie wepchnąć między brzeg foremki a gruszki.
Ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c i piec przez 45 min, do czasu zarumieniania i napuszenia się ciasta.




Wyjąc z piekarnika i odczekać ok 5 min. 
Do foremki przyłożyć paterę lub talerz na którym będzie podawana tarta i delikatnie odwrócić (uwaga na gorący sos).

Tarta Tatin  gruszkowa gotowa. Serwować na gorąco:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz