SKŁADNIKI
- 4-5 gruszek
- 200 g cukru
- 50 g masła
- ciasto francuskie
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w dość grube plastry.
Na patelni z grubym dnem, na malej mocy palnika rozpuścić cukier, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy cukier się rozpuści zwiększyć moc planika i chwilę go karmelizować, aby osiągną złoto brązowy kolor.
Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać.
Na patelni gęsto poukładać pokrojone gruszki, tak aby nie było wolnych przestrzeni.
Patelnie ponownie postawić na palnik i na małej mocy przez ok 5-7 min smażyć gruszki. Nie ma potrzeby obracania owoców.
Wyłączyć i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozłożyć na ostudzone gruszki (ponieważ nie posiadam żeliwnej patelni, gruszki przełożyłam do foremki na tarty) i delikatnie wepchnąć między brzeg foremki a gruszki.
Ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c i piec przez 45 min, do czasu zarumieniania i napuszenia się ciasta.
Wyjąc z piekarnika i odczekać ok 5 min.
Do foremki przyłożyć paterę lub talerz na którym będzie podawana tarta i delikatnie odwrócić (uwaga na gorący sos).
Tarta Tatin gruszkowa gotowa. Serwować na gorąco:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz