SKŁADNIKI NA ROZCZYN
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką i cukrem. Rozpuścić w mleku i odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- duża szczypta soli
- 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- cukier waniliowy
DODATKOWO
- 140 g Nutella
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie ciasta.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, a następnie jogurt i masło.
Połączyć całość w mikserze lub ręcznie. Ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.
Dodać zaczyn, żółtka oraz cukier waniliowy. Gdyby było za gęste dodać mleko i zagnieść, aż będzie gładkie.
Odstawić na 1-1,5 godziny, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i zimna, za to kocha ciepło, cierpliwość :)
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nutellą wymieszaną z kakao.
Można posypać posiekanymi orzechami laskowymi.
Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 12 ślimaczków.
Foremkę do muffin wysmarować masłem, oprószyć mąką i ułożyć w niej ślimaki. Odstawić na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 C i piec przez 10 min.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz