środa, 15 października 2014

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ



Uwielbiam ciasto drożdżowe. Jest takie mięciutkie, pachnące i przyjemne w dotyku.  W dodatku kojarzy mi się z dzieciństwem, a zwłaszcza wakacjami u mojej babci. Wtedy grubo posypane kruszonkę i zajadane pod lipą. Dziś w wersji  różyczek z nutellą.




SKŁADNIKI NA ROZCZYN
  • 15 g świeżych drożdży
  • 40 g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki  


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką i cukrem. Rozpuścić w mleku i odstawić do napęcznienia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
DODATKOWO
  • 140 g Nutella
  • 1 łyżka kakao


Przygotowanie ciasta.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, a następnie jogurt i masło.
Połączyć całość w mikserze lub ręcznie. Ciasto będzie miało konsystencję kruszonki.

Dodać zaczyn, żółtka oraz cukier waniliowy. Gdyby było za gęste dodać mleko i zagnieść, aż będzie gładkie.
Odstawić na 1-1,5 godziny, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i zimna, za to kocha ciepło, cierpliwość :)

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nutellą wymieszaną z kakao.
Można posypać posiekanymi orzechami laskowymi.

Ciasto zwinąć jak roladę i pokroić na 12 ślimaczków.

Foremkę do muffin wysmarować masłem, oprószyć mąką i ułożyć w niej ślimaki. Odstawić na 30-40 minut.


Piekarnik nagrzać do 180 C i piec przez 10 min.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować