piątek, 17 października 2014

TORT KOKOSOWY

Bardzo smaczny tort kokosowy. Delikatny, wilgotny z niesamowitym kremem z mleka kokosowego.  Tu w wersji z dekoracją z masy cukrowej, ale wygląda również uroczo ozdobiony wiórkami lub płatkami kokosowymi.

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 5 jajek -moje ważyły 380 g
  • mąka - 1/2 wagi jajek (190 g
  • cukier -1/2 wagi jajek (190 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż  do otrzyma gęstej i lśniącej piany. 

Następnie do piany wlewać po jednym żółtku i mieszać na zwolnionych obrotach.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstałą masą szpatułką.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) , przelać ciasto i piec w piekarniki nagrzanym do 180 C przez 30-40 min, do tak zwanego suchego patyczka.

Ciasto ostudzić i przeciąć na 3 lub 4 blaty.


SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml 
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny

Puszkę z mlekiem na noc włożyć do lodówki lub na 4 godziny do zamrażalnika.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną puszkę delikatnie wyjąc z lodówki i otworzyć ( uważać żeby nie wstrząsnąć). Wodę kokosową odlać, będzie potrzebna do skropienia ciasta biszkoptowego.

Pozostałą gęstą masę kokosową przelać do miski i ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, kokos i schłodzoną żelatynę. Krem kokosowy jest gotowy.

Blaty biszkoptów skropić "wodą" kokosową  i przełożyć kremem.

Jeśli będziesz ozdabiać ciasto kokosem, odłóż część kremu do dekoracji tortu.

Tort schłodzić przez całą noc w lodówce.