SKŁADNIKI NA CIASTO
- 5 jajek -moje ważyły 380 g
- mąka - 1/2 wagi jajek (190 g
- cukier -1/2 wagi jajek (190 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż do otrzyma gęstej i lśniącej piany.
Następnie do piany wlewać po jednym żółtku i mieszać na zwolnionych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z powstałą masą szpatułką.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) , przelać ciasto i piec w piekarniki nagrzanym do 180 C przez 30-40 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i przeciąć na 3 lub 4 blaty.
SKŁADNIKI NA KREM
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 60 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
Puszkę z mlekiem na noc włożyć do lodówki lub na 4 godziny do zamrażalnika.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia.
Schłodzoną puszkę delikatnie wyjąc z lodówki i otworzyć ( uważać żeby nie wstrząsnąć). Wodę kokosową odlać, będzie potrzebna do skropienia ciasta biszkoptowego.
Pozostałą gęstą masę kokosową przelać do miski i ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, kokos i schłodzoną żelatynę. Krem kokosowy jest gotowy.
Blaty biszkoptów skropić "wodą" kokosową i przełożyć kremem.
Jeśli będziesz ozdabiać ciasto kokosem, odłóż część kremu do dekoracji tortu.
Tort schłodzić przez całą noc w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz