środa, 22 października 2014

CIASTO ORZECHOWE ZE ŚLIWKAMI

Czas na śliwkę. Wariacji jest nieskończenie wiele począwszy od knedli,przez mięsa, powidła a skończywszy na ciastach :D , które wspaniale leczą jesienną depresję. Niezwykle łatwe w przygotowaniu i bardzo szybkie a i zadowoli nie jedno podniebienie.




SKŁADNIKI
  • 500 g śliwek (użyłam węgierek, najbardziej je lubię)
  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 180 g mąki
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie przestudzić i pobierać z brązowych skórek. Zmielić.

Mąkę z proszkiem przesiać i dodać zmielone orzechy. Odstawić.

Śliwki podzielić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).

Masło utrzeć mikserem na białą masę, następnie porcjami dodawać cukier. Masa powinna być biała i puszysta.
Jajka wbijać pojedynczo, za każdym razem miksując do połączenia składników.

Do powstałej masy, wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę o wymiarach 25 x 36  wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki przekrojoną stroną do wierzchu. Ciasto jest tak gęste, że śliwki nie będą opadać.

W piekarniku nagrzanym do 180 C piec ciasto przez ok 50-60 min, do tzw suchego patyczka. 

Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Powodzenia !