poniedziałek, 3 listopada 2014

CIASTO SEZAMOWO - CHAŁWOWE


Coś dla miłośników chałwy i sezamu! Trochę się różni od tradycyjnego sezamowca, przede wszystkim ciastem ale i brakiem kokosu. Czekoladowy biszkopt idealnie się komponuje z chałwowym kremem i chrupiącym plackiem sezamowym. Jedyna wada tego ciasta to taka, że najlepiej smakuje następnego dnia- a jak tu się powstrzymać :) 



SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę.  Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Kiedy konsystencja masy będzie lśniąca i biała dodawać pojedynczo żółtka.

Następnie wsypać składniki suche i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. 
Do piekarnika nagrzanego do 170 C wstawić ciasto i piec przez ok 30 min, to tak zwanego suchego patyczka.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.


SKŁADNIKI NA PLACEK SEZAMOWE

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 200 g sypkiego sezamu

Sezam, mąki i proszek połączyć w jednej misie.

W drugiej micie białka ubić na sztywną pianę , następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna jak beza dodać suche składniki.

Na blaszkę (o takich samych wymiarach j.w) wyłożyć papier do pieczenia a następnie wylać bezę sezamową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 c przez 35-40 min. Wystudzić.


SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY

  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g chałwy (ulubiony smak)
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem.
W drugiej połowie rozrobić żółtka i wymieszać z mąkami. Gdy mleko zacznie się gotować wlać powoli rozrobiona żółtka i bardzo intensywnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masło utrzeć  mikserem na puszystą masę i  partiami dodawać zimny budyń. Krem powinien być gładki i puszysty.
Chałwę pokruszyć do kremu i ponownie zmiksować.

Na pierwszy blat kakaowego biszkoptu wyłożyć 1/2 kremu budyniowego. Położyć placek sezamowy i wyłożyć resztę kremu (zostawiłam dwie łyżki do posmarowania na wierzchu), Następnie położyć drugi blat. Wierzch przesmarować odłożonym kremem. Gotowe .

Smacznego !