SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Kiedy konsystencja masy będzie lśniąca i biała dodawać pojedynczo żółtka.
Następnie wsypać składniki suche i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Do piekarnika nagrzanego do 170 C wstawić ciasto i piec przez ok 30 min, to tak zwanego suchego patyczka.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
SKŁADNIKI NA PLACEK SEZAMOWE
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g sypkiego sezamu
Sezam, mąki i proszek połączyć w jednej misie.
W drugiej micie białka ubić na sztywną pianę , następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna jak beza dodać suche składniki.
Na blaszkę (o takich samych wymiarach j.w) wyłożyć papier do pieczenia a następnie wylać bezę sezamową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 c przez 35-40 min. Wystudzić.
SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 200 g chałwy (ulubiony smak)
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem.
W drugiej połowie rozrobić żółtka i wymieszać z mąkami. Gdy mleko zacznie się gotować wlać powoli rozrobiona żółtka i bardzo intensywnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
Gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę i partiami dodawać zimny budyń. Krem powinien być gładki i puszysty.
Chałwę pokruszyć do kremu i ponownie zmiksować.
Na pierwszy blat kakaowego biszkoptu wyłożyć 1/2 kremu budyniowego. Położyć placek sezamowy i wyłożyć resztę kremu (zostawiłam dwie łyżki do posmarowania na wierzchu), Następnie położyć drugi blat. Wierzch przesmarować odłożonym kremem. Gotowe .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz