wtorek, 4 listopada 2014

CIASTO FILO Z KREMEM I OWOCAMI


Ciasto Filo, to cieniutkie tureckie ciasto, zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Niesamowicie rozwałkowane, wręcz przeźroczyste. Wykorzystać można je nie tylko w słodkich wypiekach ale również do mięs, warzywnych farszy i całej masy rzeczy jakie tylko przyjdą do głowy. Moje ciasto to prezent, przywieziony z Bośni-dziękuje Evelyn Burnic. U nas jest dostępne w dobrych delikatesach lub internecie, pakowane jak ciasto francuskie, niestety trochę droższe :(
























SKŁADNIKI NA KREM

  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru)
  • 1 biała czekolada (100 gr)
  • 250 ml mleka
  • 3/4 kostki miękkiego masła
       Dodatkowo owoce do dekoracji.


Budyń ugotować w 250 ml mleka.Uważać żeby nie powstały grudki, aby temu zapobiec intensywnie mieszać podczas gotowania.


Zdjąć z palnika i wymieszać z połamaną na kostki białą czekoladą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło za pomocą miksera utrzeć w misie na białą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować do połączenia się składników.
Krem gotowy.


KOSZYCZKI  Z CIASTA FILO

Rozłożyć po jednym liściu ciasta i delikatnie posmarować masłem.
Podzielić ostrym nożem na 6 kawałków. Układać po 3 plastry, jeden na drugim z przesunięciem. Rak aby rogi ciasta nie nachodziły na siebie.



Formę do muffin nasmarować masłem i układać pocięte kwadraty ścisłe dopasowując do foremki.

Piekarnik nagrzać do do 180 C i piec do uzyskania złotego koloru, ok 8 min.

Ostudzone koszyczki wypełnić kremem udekorować owocami.

Smacznego!