niedziela, 9 listopada 2014

SERNIK LIMONKOWY Z BEZĄ



Idealny przepis dla tych co lubią lekkie, piankowe i puszyste serniki. Słodycz kruchej bezy przełamuje wyrazisty smak limonki, który nie jest dominujący w tym serniku. Kwasowość limonki jest raczej subtelna i orzeźwiająca.
Banalnie prosty w wykonaniu, naprawdę wspaniały. Polecam gorąco.



SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka z limonki
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • sok z jednej limonki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Limonkę umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać stopniowo po jajku, cały czas mieszając. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę i skórkę z limonki. Na koniec dodać sok z limonki i dokładnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20-25 min.


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
  • 750 g twarogu (zmielonego)
  • 4 jajka
  • 3 żółtka ( białka będą potrzebne do bezy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 popakowanie cukru waniliowego
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki
  • sok z limonki
  • skórka z limonki

SKŁADNIKI NA BEZĘ
  • 3 białka
  • 100 g cukru



Mąki przesiać.

Masło utrzeć z cukrami na białą, puszystą masę.

Stopniowo dodawać żółtka, 7 szt (białka odstawić- 4 szt będą potrzebne do masy serowej).
Cały czas miksować, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg.

Odstawić na chwilę masę serową.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z 4 białek.

Do masy serowej  partiami dodać przesiane mąki, następnie otartą skórkę z limonki i sok.
Powstałą masę delikatnie połączyć z  ubitą pianą z białek i przelać na upieczony spód.

Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40- 45 min.

Na kilka minut przed końcem pieczenia sernika, ubić pianę z 3 białek, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskiwania sztywnej bezy.

Bezę przełożyć na gorący sernik i piec jeszcze 10 min w temperaturze 200 C (najlepiej na termoobiegu z górną grzałką) aż masa bezowa będzie się złota.

Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Smacznego !