SKŁADNIKI NA SPÓD
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka z limonki
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- sok z jednej limonki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Limonkę umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać stopniowo po jajku, cały czas mieszając. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę i skórkę z limonki. Na koniec dodać sok z limonki i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20-25 min.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 750 g twarogu (zmielonego)
- 4 jajka
- 3 żółtka ( białka będą potrzebne do bezy)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 popakowanie cukru waniliowego
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki
- sok z limonki
- skórka z limonki
SKŁADNIKI NA BEZĘ
- 3 białka
- 100 g cukru
Mąki przesiać.
Masło utrzeć z cukrami na białą, puszystą masę.
Stopniowo dodawać żółtka, 7 szt (białka odstawić- 4 szt będą potrzebne do masy serowej).
Cały czas miksować, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg.
Odstawić na chwilę masę serową.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z 4 białek.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z 4 białek.
Do masy serowej partiami dodać przesiane mąki, następnie otartą skórkę z limonki i sok.
Powstałą masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i przelać na upieczony spód.
Piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40- 45 min.
Na kilka minut przed końcem pieczenia sernika, ubić pianę z 3 białek, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskiwania sztywnej bezy.
Bezę przełożyć na gorący sernik i piec jeszcze 10 min w temperaturze 200 C (najlepiej na termoobiegu z górną grzałką) aż masa bezowa będzie się złota.
Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz