środa, 19 listopada 2014

PIERNIKI PEPPARKAKOR

To najlepsze pierniki jakie istnieją. Piekę je co roku i waśnie te zdobię lukrem a następnie wieszam na choinkę. Mają przepiękny kolor i można je rozwałkować naprawdę cienko a w dodatku są smaczne. Pachną cynamonem,imbirem i goździkami. Ale to jeszcze nic ! To dodatek melasy sprawia, że są naprawdę wyjątkowe.


Składniki  (wyszło mi  60 szt.)
  • 150 g melasy
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

W garnku podgrzewać masło, melasę i cukier do rozpuszczenia się składników. Mieszać od czasu do czasu- ważne żeby rozpuścił się cukier. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Do miski przesiać mąkę i pozostałe suche składniki. W środku zrobić zagłębienie, wbić jajko i wlać ostudzoną mieszankę masła, cukru i melasy.

Ciasto zagnieść mikserem będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny, wtedy będzie już właściwe.

Odrywać po kawałku i rozwałkowywać, najlepiej cienko, na silikonowej macie lub na papierze do pieczenia, żeby nie musieć już ich przenosić.

Piec w temperaturze 175 C przez 8-10 minut, aż się zarumienią.

Wystudzić i można zacząć zdobić.

Smacznego!





Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki