środa, 5 listopada 2014

CIASTO PISTACJOWO MIGDAŁOWE




Ten przepis powinien zadowolić miłośników pistacji. Ciasto przypomina trochę ciasto marchewkowe. Jest niesamowicie gęste i wilgotne, aromatyczne i wcale nie przesłodzone. Ładnie się prezentuje na stole i z powodzeniem może zastąpić świąteczny keks.  Przepis znaleziony w niemieckiej gazetce Lidla :)


SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 100 g zmielonych pistacji
  • laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 g mąki


W jednej misie wymieszać migdały, pistacje, startą skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii.

W drugiej misie utrzeć masło.
Dodać cukier i miksować od otrzymania puszystej, białej masy.  Następnie dodać jajka, jedno po drugim, każdorazowo miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Suche składniki wsypać do otrzymanej masy i delikatnie wymieszać.

Formę do keksów o wymiarach 30 x 10 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. 

Piec w temperaturze 150 C przez 1 godzinę.


SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 60 g pistacji
  • 50 g cukru pudru

Sok z cytryny zagotować z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
Ściągnąć z palnika i wymieszać z pistacjami. Polewa gotowa.

Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto.

Smacznego!