- 120 g zmielonych migdałów
- 100 g zmielonych pistacji
- laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
- starta skórka z jednej cytryny
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki
W jednej misie wymieszać migdały, pistacje, startą skórkę z cytryny i ziarenka z laski wanilii.
W drugiej misie utrzeć masło.
Dodać cukier i miksować od otrzymania puszystej, białej masy. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, każdorazowo miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Suche składniki wsypać do otrzymanej masy i delikatnie wymieszać.
Formę do keksów o wymiarach 30 x 10 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 150 C przez 1 godzinę.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
- skórka i sok z 1 cytryny
- 60 g pistacji
- 50 g cukru pudru
Sok z cytryny zagotować z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
Ściągnąć z palnika i wymieszać z pistacjami. Polewa gotowa.
Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz