To bardzo prosta , bardzo szybka i bardzo smaczna tarta. Słodki kruchty spód i dyniowo- jabłkowy mus tworzą cudowne połączenia. Znikła błyskawicznie. Z pewnością będzie u nas często gościć.
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 180 g kruchych ciasteczek( np. Digestive)
- 60 g miękkiego masła
Ciastka pokruszyć drobno ( np. w malakserze) i wymieszać z miękkim masłem.
Wyłożyć nimi formę do tarty, mocno dociskając do brzegów i dna.
Włożyć do lodówki na czas przygotowywania musu.
SKŁADNIKI NA MUS
- 2 jabłka (kwaśne i twarde)
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- średnia dynia
- 1 jajko
Dynię pokroić na ok 6-8 kawałków i usunąć z niej pestki.
Piekarnik rozgrzać do 190 C i położyć na blaszce skórką do dołu.
Piec przez godzinę, następnie wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować na gładkie piuree.
Piekarnik rozgrzać do 190 C i położyć na blaszce skórką do dołu.
Piec przez godzinę, następnie wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować na gładkie piuree.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
Pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy i dusić przez ok 10-15 min, co chwilę mieszając
Połączyć mus z dyni z musem z jabłek i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.
Ciasteczkowy spód wyjąc z lodówki i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Do zimnego musu wbić jako i zmiksować. Następnie gotowy mus przelać na upieczony spód tarty i ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.
Wystudzić, gotowe.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz