niedziela, 16 listopada 2014

TARTA Z MUSEM DYNIOWO JABŁKOWYM


To bardzo prosta , bardzo szybka  i bardzo smaczna tarta. Słodki kruchty spód i dyniowo- jabłkowy mus tworzą cudowne połączenia. Znikła błyskawicznie. Z pewnością będzie u nas często gościć. 



SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 180 g kruchych ciasteczek( np. Digestive)
  • 60 g miękkiego masła


Ciastka pokruszyć drobno ( np. w malakserze) i wymieszać z miękkim masłem. 
Wyłożyć nimi formę do tarty, mocno dociskając do brzegów i dna.
Włożyć do lodówki na czas przygotowywania musu.


SKŁADNIKI NA MUS  


  • 2 jabłka (kwaśne i twarde)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • średnia dynia
  • 1 jajko

Dynię pokroić na ok 6-8 kawałków  i usunąć z niej pestki.

Piekarnik rozgrzać do 190 C i położyć na blaszce skórką do dołu.

Piec przez godzinę, następnie wydrążyć łyżką miąższ i zmiksować na gładkie piuree.







Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.

Pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy i dusić przez ok 10-15 min, co chwilę mieszając

Połączyć mus z dyni z musem z jabłek i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.







Ciasteczkowy spód wyjąc z lodówki i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Do zimnego musu wbić jako i zmiksować. Następnie gotowy mus przelać na upieczony spód tarty i ponownie wstawić do piekarnika na 20 min.

Wystudzić, gotowe.

Smacznego !