SKŁADNIKI NA LUKIER
- 90 g białek ( 3 sztuki)
- 445 g cukru pudru
- 5-7 kropli soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem(, ja zrobiłam to z kilku godzinnym i było ok) przykryć folią i przechować w lodówce dla wzmocnienia białek.
W misce utrzeć wszystkie składniki przez ok.10- 20 min, masa powinna być gładka i bez grudek. Nie ucierać na wysokich obrotach. Spowoduje to napowietrzenie lukru, który później będzie pękać.
Do precyzyjnych dekoracji dodać łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać bez użycia miksera, będzie wtedy gesty i nie będzie się rozpływał.
Do uzyskanie kolorów można użyć dowolnych barwników: naturalnych, proszkowych, żelowych.
Z papieru do pieczenia zrobić tutkę , wypełnić lukrem i ....udanej zabawy!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz