poniedziałek, 24 listopada 2014

LUKIER KRÓLEWSKI- ROYAL ICING




Lukier bajecznie prosty do wykonania i niesamowicie trwały. Nie pęka, nie kruszy się i rewelacyjnie się nim maluje nawet drobne szczegóły. Robię go od kilku lat i nigdy mnie nie zawiódł. Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.


SKŁADNIKI NA LUKIER
  • 90 g białek ( 3 sztuki)
  • 445 g cukru pudru
  • 5-7 kropli soku z cytryny 


Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem(, ja zrobiłam to z kilku godzinnym i było ok) przykryć folią i przechować w lodówce dla wzmocnienia białek.

W misce utrzeć wszystkie składniki przez  ok.10- 20 min, masa powinna być gładka i bez grudek. Nie ucierać na wysokich obrotach. Spowoduje to napowietrzenie lukru, który później będzie pękać.

Do precyzyjnych dekoracji dodać łyżkę przesianego cukru pudru  i wymieszać bez użycia miksera, będzie wtedy gesty i nie będzie się rozpływał.

Do uzyskanie kolorów można użyć dowolnych barwników: naturalnych, proszkowych, żelowych.

Z papieru do pieczenia zrobić tutkę , wypełnić lukrem i ....udanej zabawy!!!