niedziela, 14 grudnia 2014

TORT TIRAMISU

Przepisów na ten niesamowity deser jest naprawdę dużo. We Włoszech w każdej kawiarni zjemy go w nieco innej wersji, a i każda gospodyni ma swój własny przepis. Jedni robią tylko z żółtek inni dodają białek. Jedni akceptują tylko likier Amaretto inni używają likieru Kahula. Przepis który polecam, poza walorami smakowymi ma ogromną zaletę
- na pewno się uda :) 



SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 6 jajek - ( 310 g)
  • 200 g cukru 
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 170-180 C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno).

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno. Partiami dodawać cukier i dalej ubijać na błyszczącą, sztywną masę.
Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas ubijając.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą za pomocą szpatułki na jednolitą masę bez grudek. Robić to delikatnie, nie spieszyć się.

Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 35 min, do tak zwanego suchego patyczka.

Po ostudzeniu przeciąć na 3 blaty.

SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA

  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 2/3 szklanki likieru amaretto
  • 4-5 łyżek kakao- do posypania kremu
Kawę połączyć z likierem.

SKŁADNIKI NA MASĘ 
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru 
  • 750 g serka mascarpone
W małym garnku zagotować ok 2-3 szklanek wody i zdjąć z ognia.  Na garnku z parującą wodą umieścić miskę ( tak aby nie dotykała wody) z żółtkami i cukrem.
Ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści ok 10 minut. Powinna powstać jasna puszysta i gęsta masa.

Zdjąć z garnka i ubijać jeszcze ok 5 minut, masa będzie gęstniała.

W innej misie rozmiksować przez chwilę serki mascarpone. Następnie dodawać masę jajeczną i mieszać tylko do połączenia się składników, tak aby nie było grudek.

Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć go kawą z amaretto ( ten blat może być nasączony najmniej ok 6 łyżek) i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie posypać 2 łyżkami kakao.
Położyć drugi blat i czynność powtórzyć :nasączenie (ok 10-11 łyżek), krem, kakao. Z trzecim blatem postępować tak samo.

DEKORACJA

Podłużne biszkopty ściąć do pożądanej wysokości i przykleić do boków tortu za pomocą powideł lub marmolady. Przewiązać wstążką. 

Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.

Smacznego !