SKŁADNIKI NA BISZKOPT
- 6 jajek - ( 310 g)
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 170-180 C. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno).
Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywno. Partiami dodawać cukier i dalej ubijać na błyszczącą, sztywną masę.
Następnie dodawać pojedynczo żółtka, cały czas ubijając.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą za pomocą szpatułki na jednolitą masę bez grudek. Robić to delikatnie, nie spieszyć się.
Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 35 min, do tak zwanego suchego patyczka.
Po ostudzeniu przeciąć na 3 blaty.
SKŁADNIKI DO NASĄCZENIA
- 2/3 szklanki mocnej kawy
- 2/3 szklanki likieru amaretto
- 4-5 łyżek kakao- do posypania kremu
Kawę połączyć z likierem.
SKŁADNIKI NA MASĘ
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 750 g serka mascarpone
W małym garnku zagotować ok 2-3 szklanek wody i zdjąć z ognia. Na garnku z parującą wodą umieścić miskę ( tak aby nie dotykała wody) z żółtkami i cukrem.
Ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści ok 10 minut. Powinna powstać jasna puszysta i gęsta masa.
Zdjąć z garnka i ubijać jeszcze ok 5 minut, masa będzie gęstniała.
W innej misie rozmiksować przez chwilę serki mascarpone. Następnie dodawać masę jajeczną i mieszać tylko do połączenia się składników, tak aby nie było grudek.
Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć go kawą z amaretto ( ten blat może być nasączony najmniej ok 6 łyżek) i wyłożyć 1/3 kremu. Następnie posypać 2 łyżkami kakao.
Położyć drugi blat i czynność powtórzyć :nasączenie (ok 10-11 łyżek), krem, kakao. Z trzecim blatem postępować tak samo.
DEKORACJA
Podłużne biszkopty ściąć do pożądanej wysokości i przykleić do boków tortu za pomocą powideł lub marmolady. Przewiązać wstążką.
Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
Smacznego !
Położyć drugi blat i czynność powtórzyć :nasączenie (ok 10-11 łyżek), krem, kakao. Z trzecim blatem postępować tak samo.
DEKORACJA
Podłużne biszkopty ściąć do pożądanej wysokości i przykleić do boków tortu za pomocą powideł lub marmolady. Przewiązać wstążką.
Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz