Pachnie piernikiem, cynamonem i jest nasycone orzechami. Ślicznie wygląda na stole a co ważniejsze rewelacyjnie smakuje. Chrupkie orzechy i mięciutki miąższ gruszki wspaniale się komponują |
Gotowane gruszki
- 4 gruszki
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
W garnku zagotować wodę z cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i sokiem z pomarańczy. Włożyć umyte gruszki i gotować ok 20 -25 min, aż będą miękkie.
Wystudzić.
Składniki na ciasto
- 150 g masła
- 100 g czekolady
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich (zmielonych)
- garść orzechów grubo pokrojonych
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
W malakserze utrzeć jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę.
Zwolnić obroty i dodać roztopione masło z czekoladą.
Następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Przesiane składniki stopniowo łączyć z masą czekoladową za pomocą szpatułki.
Dodać wszystkie orzechy. Wymieszać.
Dodać wszystkie orzechy. Wymieszać.
Formę do keksa o wymiarach 10 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto do formy
W środek powciskać gruszki.
Piec przez ok 1 godz w temperaturze 180 C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz