poniedziałek, 8 grudnia 2014

CIASTO CZEKOLADOWO ORZECHOWE Z GRUSZKAMI


Pachnie piernikiem, cynamonem i jest nasycone orzechami. Ślicznie wygląda na stole a co ważniejsze rewelacyjnie smakuje. Chrupkie orzechy i mięciutki miąższ gruszki wspaniale się komponują




Gotowane gruszki
  • 4 gruszki
  • 3/4 filiżanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
W garnku zagotować wodę z cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i sokiem z pomarańczy. Włożyć umyte gruszki i gotować ok 20 -25 min, aż będą miękkie.
Wystudzić.

Składniki na ciasto

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich (zmielonych)
  • garść orzechów grubo pokrojonych
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
W malakserze utrzeć jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę.
Zwolnić obroty i  dodać roztopione masło z czekoladą.

Następnie przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 
Przesiane składniki stopniowo łączyć z masą czekoladową za pomocą szpatułki.
Dodać wszystkie orzechy. Wymieszać. 

Formę do keksa o wymiarach 10 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto do formy 
W środek powciskać gruszki.

Piec przez ok 1 godz w temperaturze 180 C.

Smacznego !