poniedziałek, 1 grudnia 2014

TORT PIERNIKOWY Z KREMEM CYNAMONOWYM



Nieziemski, obłędny i mocno świąteczny smak. Cudowne połączenie piernikowego biszkoptu, mocnego smaku pomarańczy i subtelnego kremu cynamonowego. Jestem pewna,że będzie gościł na naszym świątecznym stole  :) 



SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT
  • 100 g masła
  • 80 g miodu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 100 g kuwertury czekoladowej
  • 3 jajka
  • 35 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać miód, anyż i cynamon..
Kiedy masło się rozpuści dodać przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Mocno podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia.

Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia. Wyjąć anyż i cynamon.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajami oraz przestudzonym masłem z czekoladą.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec na termoobiegu w temperaturze 160 C przez 35-40 min.

Zupełnie zimny biszkopt odkroić nożem od boków formy i wyjąć. Przekroić na 3 równe blaty.

SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY
  • 200 mil. śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżeczki cynamonu
W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i cynamon. 
Miksować do połączenia się składników.
Krem schłodzić w lodówce.

SKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY
  • 4 duże, słodkie pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa 
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
DODATKOWO
  • czekolada do dekoracji.
Galaretkę rozpuścić w zagotowanym soku z pomarańczy. Odstawić do wystudzenia.
Pomarańcze obrać ( również z białej błonki, w przeciwnym razie mus będzie gorzki) i zmiksować.
Galaretkę wymieszać z pomarańczami w schłodzić w lodówce, do uzyskania konsystencji gęstego żelu.


Pierwszy piernikowy blat przełożyć pomarańczowym musem a następnie kremem cynamonowym. Na to nałożyć drugi blat i czynność powtórzyć. 

Czekoladę rozpuścić i polać nią wierzch tortu. Kilka kostek zetrzeć do posypania.