Nieziemski, obłędny i mocno świąteczny smak. Cudowne połączenie piernikowego biszkoptu, mocnego smaku pomarańczy i subtelnego kremu cynamonowego. Jestem pewna,że będzie gościł na naszym świątecznym stole :)
SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT
- 100 g masła
- 80 g miodu
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 15 g przyprawy do piernika
- 100 g kuwertury czekoladowej
- 3 jajka
- 35 g cukru trzcinowego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 85 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać miód, anyż i cynamon..
Kiedy masło się rozpuści dodać przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Mocno podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia.
Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia. Wyjąć anyż i cynamon.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajami oraz przestudzonym masłem z czekoladą.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec na termoobiegu w temperaturze 160 C przez 35-40 min.
Zupełnie zimny biszkopt odkroić nożem od boków formy i wyjąć. Przekroić na 3 równe blaty.
SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY
- 200 mil. śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżeczki cynamonu
W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i cynamon.
Miksować do połączenia się składników.
Krem schłodzić w lodówce.
SKŁADNIKI NA MUS POMARAŃCZOWY
- 4 duże, słodkie pomarańcze
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka soku pomarańczowego
DODATKOWO
- czekolada do dekoracji.
Galaretkę rozpuścić w zagotowanym soku z pomarańczy. Odstawić do wystudzenia.
Pomarańcze obrać ( również z białej błonki, w przeciwnym razie mus będzie gorzki) i zmiksować.
Galaretkę wymieszać z pomarańczami w schłodzić w lodówce, do uzyskania konsystencji gęstego żelu.
Pierwszy piernikowy blat przełożyć pomarańczowym musem a następnie kremem cynamonowym. Na to nałożyć drugi blat i czynność powtórzyć.
Czekoladę rozpuścić i polać nią wierzch tortu. Kilka kostek zetrzeć do posypania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz