sobota, 13 grudnia 2014

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z TWAROŻKIEM

Są lekkie, puchate i mięciutkie. Wspaniale sprowadzają się jako drugie śniadanie do szkoły, lub słodka przekąska do kawy.Zrobiłam z podwójnej ilości ciasta  więc cześć wypełniłam jabłkiem z cynamonem i marmoladą. Gorąco polecam.




SKŁADNIKI NA CIASTO ( 30 średnich rogali)
  • 580 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych (należy przygotować rozczyn)
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE TWAROŻKOWE
  • 500 g twarogu, najlepiej grudkowatej krajanki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczek cukru pudru
  • cukier wanilinowy
Wszystkie składniki wymieszać widelcem, aż do połączenia się składników.

Przygotować rozczyn.
Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżeczką cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i zasypać 3 łyżkami mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min- do wyrośnięcia ciasta.










Wszystkie składniki wsypać do misy i wyrobić, na sprężystą i gładką masę. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo im mniej mąki tym będą bardziej puchate i delikatne.

Uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek i poprzecinać  na trójkąty. Na każdy nakładać masę serową i zawijać, układając wierzchołkiem trójkąta tak aby znalazł się pod spodem rogalika.

Układać w dużych odległościach na blaszce na papierze do pieczenia. Jeszcze raz przykryć ściereczką  i odczekać 20-30 min.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 190C przez 12-15 min.

SMACZNEGO !!