SKŁADNIKI NA CIASTO ( 30 średnich rogali)
- 580 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych (należy przygotować rozczyn)
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g roztopionego masła
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE TWAROŻKOWE
- 500 g twarogu, najlepiej grudkowatej krajanki
- 2 żółtka
- 4 łyżeczek cukru pudru
- cukier wanilinowy
Przygotować rozczyn.
Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżeczką cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego). Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i zasypać 3 łyżkami mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min- do wyrośnięcia ciasta.
Wszystkie składniki wsypać do misy i wyrobić, na sprężystą i gładką masę. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo im mniej mąki tym będą bardziej puchate i delikatne.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek i poprzecinać na trójkąty. Na każdy nakładać masę serową i zawijać, układając wierzchołkiem trójkąta tak aby znalazł się pod spodem rogalika.
Układać w dużych odległościach na blaszce na papierze do pieczenia. Jeszcze raz przykryć ściereczką i odczekać 20-30 min.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 190C przez 12-15 min.
SMACZNEGO !!
Wszystkie składniki wsypać do misy i wyrobić, na sprężystą i gładką masę. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo im mniej mąki tym będą bardziej puchate i delikatne.
Uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek i poprzecinać na trójkąty. Na każdy nakładać masę serową i zawijać, układając wierzchołkiem trójkąta tak aby znalazł się pod spodem rogalika.
Układać w dużych odległościach na blaszce na papierze do pieczenia. Jeszcze raz przykryć ściereczką i odczekać 20-30 min.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 190C przez 12-15 min.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz